Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, pedagojik formasyon alıp kariyerine öğretmen olarak devam etmek isteyen örgün eğitim üniversite öğrencileri, bu isteklerini üçüncü yarıyıldan itibaren gerçekleştirebilecek. Formasyon almak için son yılı beklemesi gereken lisans öğrencileri için sevindirici haberin ardından araştırmalar başladı. Formasyon nasıl alınır? Pedagojik formasyon eğitimi ne zaman başlayacak? İşte detaylar…
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), pedagojik formasyon için son kararı verdi. Yapılan açıklama doğrultusunda öğretmen yetiştirilen eğitim fakülteleri haricinde, formasyon eğitimi alınabilen alanlarda üniversite öğrencileri örgün öğretimleri esnasında başvuruda bulunabilecek.
‘Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde, bu alanlar için örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek. Pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersler, üçüncü yarıyıldan itibaren alınmaya başlanabilecek.’
Pedagojik Formasyon Bundan Sonra Diplomaya İşlenecek
Seçmeli ders kapsamında öğrencilere sunulacak olan pedagojik formasyon eğitimi, öğrencilerin transkriptlerine işlenecek. Bu dersler pedagojik formasyon dersi olarak gösterilecek ve mezuniyet ortalamalarına etki edecek. Diplomaların arka yüzünde ise ‘pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.’ ifadesi bulunacak.
Formasyon Eğitimi Alabilmek İçin Şartlar Nedir?
Lisans eğitim ve öğretim süreci 4 yıl olan ve formasyon eğitimi alınabilecek programlarda toplam AKTS’si 300’ün altında olması gerekmekte. Açık öğretim ve uzaktan öğretim eğitim programlarında Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programlarına katılma hakkı elde edebilecek.
Mezuniyet Aşamasındaki Öğrenciler Nasıl Formasyon Alabilir?
2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için yeni kararlar alan YÖK, mezuniyet aşamasına gelen son sınıf öğrencileri için yazılı talepte bulundukları takdirde, ilgili dersleri bahar yarıyılında almaya başlayabilecek. Bahsi geçen öğrenciler, bahar döneminde, yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini, 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılında alabilecek.
Mezun olmalarının ardından eğitim programları sürdürülecek.
Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır?
Formasyon başvurmak istediğiniz ilgili bölümün lisans eğitimini tamamlamış olmanız gerekiyor (yeni karar öncesi). Belgeyi almak ve başvuru yapabilmek için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullar da mevcut. Aynı zamanda formasyon eğitimi ücretli bir eğitim. Formasyon başvurusu için gerekli belgeler:
Başvuru formu
Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi
İki adet vesikalık fotoğraf
Onaylı lisans not durum belgesi
Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.
Formasyon Dersleri Neler?
Eğitim Bilimine Giriş
Öğretim İlke ve Yöntemleri
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
Sınıf Yönetimi
Eğitim Psikolojisi
Özel Öğretim Yöntemleri
Öğretmenlik Uygulaması
Öğretmenlik Meslek Etiği
Eğitim Tarihi
Eğitimde Program Geliştirme
Eğitim Sosyolojisi
Eğitim Felsefesi
Rehberlik
Bilgisayar Destekli Öğretim
Özel Eğitim
Karakter ve Değerler Eğitimi
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
Eğitimde Eylem Araştırması
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Türk Eğitim Tarihi
Bireyselleştirilmiş Öğretim
Yaşam Boyu Öğrenme
Gelişim Psikolojisi
Formasyon Ne Kadar Sürüyor?
Lisans mezunları için formasyon süresi; İki yarıyıl
Dördüncü ve üçüncü sınıf lisans öğrencileri için: İki yarıyıl
İkinci sınıf öğrencileri için: Dört yarıyıl
Birinci sınıf öğrencileri için: Altı yarıyıl